RSS/Ping

Information och nyheter om RSS/Ping-tjänsten: http://rssping.se/

Ping-servrar: liten guide

Posted by Daniel Brahneborg på 2007-05-09

En liten kontroll över vad ni användare har lagt in som ”Egna servrar” visade att de flesta har förstått precis hur det fungerar, men att det fortfarande råder lite förvirring här och där.

Server vs Blogg

Några personer har lagt in adresser till sina bloggar eller RSS-feed här, vilket inte kommer fungera så bra.

  • Bloggens adress, t.ex. https://rssping.wordpress.com, är dit man som vanlig människa surfar för att läsa nya inlägg.
  • Bloggens RSS-feed (eller Atom-feed), t.ex. https://rssping.wordpress.com/feed, är den adress som speciella RSS-läsare använder för att hitta nya inlägg. Typiskt så innehåller de bara själva inläggen, men inte de menyer till höger och vänster som finns på den vanliga bloggsidan.
  • En Pingserver är inte en blogg, utan en websajt som tar emot signaler om att nya inlägg finns på en viss blogg, och därefter antingen bara visar upp dem (som hos nyligen.se) eller gör en mer avancerad sammanställning (som intressant.se). Titta i menyn ”Servrar” under ”Info”, så ser ni hur adressen till en pingserver kan se ut. Ofta så är ”rpc” med i adressen någonstans.

Knuff, bloggar.se osv

En av de servrar som pingas automatiskt är nyligen.se, och eftersom den är med i ett litet ping-nätverk så får även Knuff och alla Johans andra sajter reda på när det kommer nya inlägg. De servrarna behöver alltså inte vara med bland dina egna.

Servrar med bloggspecifika adresser

Vissa servrar, framför allt bloggportalen.se, tjejblog.com och succe.com, kräver att man pingar en adress som är unik för varje blogg. Därför kan de inte vara med bland de gemensamma, utan man måste lägga in dem själv. Däremot räcker det inte att bara lägga in succe.com och vara glad, för det kommer inte att fungera. Istället får man leta runt efter information om hur man gör ”automatiska ping”, och hitta rätt adress den vägen. Hos Bloggportalen så ska det vara två tal på slutet, och hos Tjejblog och Succe så är bloggens adress med. I annat fall kommer adressen inte fungera, och respektive webmaster kommer troligen bli sur både på bloggaren och mig.

Nybloggat

Sedan en liten tid tillbaka fungerar pingen mot nybloggat.se, så den är inlagd som en gemensam server. Den kan ni alltså ta bort från er egen lista.

De gemensamma servrarna

Det är en ganska lång lista på servrar som används för samtliga bloggar. Att lägga in de adresserna är därför ganska meningslöst. Det kommer nämligen leda till att de servrarna får två ping för varje inlägg som skrivs, vilket inte är så populärt. Med lite otur så blir din blogg svartlistad, och mer lite mer otur så svartlistas hela RSS/Ping. Sedan idag så är dessa servrar därför avstängda, och det är inte längre möjligt att lägga in dem. Däremot går det ju alltid att ”luras” genom att ha ett extra ”/” på slutet eller liknande, men det är som sagt bara dumt. Om du har lagt in en egen server, vänligen kolla att den inte är med på den gemensamma listan.

HTML-sidor

Några enstaka pingservrar hanterar inte normala automatiska ping, utan måste pingas manuellt genom att man går till en sida som man har lagt som bokmärke. Ens webbläsare gör då samma sak som när man fyller i vilket formulär som helst på webben, och får en websida tillbaka. Sådana adresser kan man också använda, men då måste man välja ”HTML” istället för ”XML-RPC”. Det har alltså inget med din blogg att göra.

Trasiga adresser

Det finns några adresser som är direkt trasiga. Antingen saknar de ”http://” i början, eller så saknas ”.com” innan första ”/”-tecknet, osv. Datorer är lite petiga med sådant, så var noga med att alla tecken kommer med.
Samtliga servrar som har uppenbart fel adress är nu satta som inaktiva. Gå gärna in och ta bort de som inte ska vara med, och ändra på de adresser som är fel. I det mail som skickas ut när era bloggar är pingade finns en länk till bloggens sida hos RSS/Ping. Där syns vilket svar som skickades för varje pingserver, så det är lätt att se vilka som fungerar och vilka som är trasiga.

Om ni hittar andra pingservrar än de som redan är med på den nuvarande listan, och som skulle vara bra för alla, så får ni gärna maila mig eller lämna en kommentar.

Andra bloggar om: , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: