RSS/Ping

Information och nyheter om RSS/Ping-tjänsten: http://rssping.se/

Bättre bloggkontroller

Posted by Daniel Brahneborg på 2008-11-15

Sedan lite för lång tid tillbaka så har det dykt upp två eller tre mail för varje nytt inlägg hos de som har premiumkonton. Jag har dubbelkollat att den tar lås mot databasen korrekt, men det har inte hjälpt.

Senaste tiden har dessutom belastningen på servern varit lite i högsta laget.

I torsdags gjorde jag en ändring som verkar lösa båda problemen.

I vad som bäst kan förklaras som ett fall av tillfällig sinnesförvirring så har jag låtit snurran för premiumkonton kolla alla användare samtidigt i varsin tråd. Den mesta tiden skulle ju gå åt till att vänta på webservern på andra sidan. Så jo då, varje användare/blogg behövde inte så mycket cputid, så det fungerade ganska bra.

Tyvärr blev antalet premiumkonton till slut ”för många”, vilket gjorde att det blev lite för mycket jobb att hålla ordning på allting. Dessutom var uppenbarligen inte databaskoden i Rails trådsäker, vilket gör att trots att den nog låste varje post korrekt, kunde ändå uppdateringar ske från flera håll. Alltså kunde samma inlägg hittas flera gånger, vilket därmed gav flera mail.

Nu kollar den bara en blogg i taget, precis som snurran för de vanliga bloggarna. Servern har en mycket mer hantering belastning, och alla dubbla mail har försvunnit.

2 svar till “Bättre bloggkontroller”

  1. Mia* said

    Vad skönt det är när en leverantör (för det är du ju) skriver som det faktiskt är! Jag blir alltid irriterad när det ges blaha-information, med mängder av ord som bara säger att ”det var fel men nu är det inte det längre” – då kunde man nästan skippa informationen helt och hållet. Med så tunn information ligger det rätt nära till hands att dra slutsatsen att man inte har en susning om vad som var fel och varför det plötsligt funkar igen. 🙂

    Antar att dessa blogginlägg också fungerar som logg resp. erfarenhetsbank för dig och tjänsten?

  2. Precis!

    Dels kanske någon annan har liknande problem, och dels tvingas jag tänka igenom vad jag egentligen har gjort, så märker jag om det är någonting jag har glömt. Att i efterhand kunna se hur ofta och hur länge det har varit problem är också bra, för om frekvensen skulle gå upp så kan det vara en signal om att hårdvaran börjar bli trött. Dessutom ser ni att jag faktiskt är inne och pillar emellanåt, och inte bara låter den förfalla.

    Så ja, de här inläggen fyller många syften. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: